Обадете се на (+359)89-994-07-17 или ни пишете на office@businessplan.bg

Бизнес план за самостоятелни предприемачи.

Искатe ли да работите за себе си?

Какво по-хубаво от това! Няма да е нужно да си навивате часовника, за да ставате рано сутрин или пък за всичко да се отчитате на шефа си и вече никой няма да ви казва какво да правите. Почти всеки, който е работил за голяма компания, поне веднъж се е почувствал зациклил в корпоративната месомелачка и му се е искало да започне подобно бизнес приключение, да си напечата визитки, да си окачи табела до вратата и да отвори най-малкия от най-малките бизнеси, които могат да съществуват или да започне да работи като самонает професионалист или фрийлансър. Интернет, мобилните телефони и постоянно развиващите се технологии ни позволяват да работим практически от всяка точка на света и правят идеята дори още по-привлекателна. Но готови ли сте да приемете това предизвикателство? Можете ли да се издържате и да сте финансово осигурени по този начин? Можете ли да сте дисциплинирани и фокусирани в своята работа?

Ние можем да ви помогнем с всичко това като, заедно начертаем стратегията ви и изградим моста между вашите мечти и вашата успешна бизнес история, която искате да напишете. Бизнес планът е много важен дори и вие да сте единственият, които ще го прочете. Той ще насочи вниманието ви към онези части на планирането, които имат най-голямо значение във вашата конкретна ситуация, ще ви помогне още да разберете какви цени да обявявате на вашите клиенти и как да продавате продуктите и услугите си. В допълнение ще ви насочи и към специфичните ресурси, които могат да направят работата ви много по-лесна и по-успешна.

Кои са най-големите предизвикателства и препятствия пред вас?

За да успеете, ще имате нужда да преодолеете някои препятствия, които се изпречват на почти всеки стартиращ бизнеси или малка фирма и провалят плановете на повечето от тях.

Целта на бизнеса ви. Трябва да сте фокусирани върху правенето на едно нещо и то много добре. Колко други предприемачи сте виждали да се ровят в купчина от визитки и да се чудят как да ви обяснят с какъв точно бизнес се занимават? Поради тази причина трябва да се фокусирате върху конкретното предназначение на вашия бизнес.

Фирмената политика и процедури. От самото начало ще имате нужда да знаете точните си цени и как да събирате парите си от вашите клиенти, затова трябва да създадете собствена политика по ценообразуване, таксуване и събиране на вземанията си от клиентите. Без значение дали продавате времето си или продавате някакви продукти, вашите цени трябва да са конкурентни и да отразяват съвсем точно стойността на вашата оферта, както и да са достатъчно високи, за да покрият производствените разходи и да остане разумна печалба за вас.

Бизнес структурата. Стартиращите малки бизнеси обикновено се раждат на бюрото или на кухненския плот вкъщи, но за да успее този бизнес вие трябва да го превърнете в официална бизнес структура, което включва обособено работно място, отделна банкова сметка и възможности за изготвяне на финансови прогнози и системи за докладване, чрез които да следите развитието на бизнеса си. Трябва да управлявате бизнеса си като бизнес, а не като някакво хоби или приятно занимание, което само ще ви коства допълнително пари.

Как да структурирате бизнеса си така, че да успеете?

След като вече сте претеглили плюсовете и минусите и сте решили да стартирате бизнес или да се реализирате като фрийлансър професионалист, то вие се намирате в момента, в който много предприемачи правят възможно най-грешната стъпка – впускат се в това начинание без да имат формален бизнес план, който да насочва техните усилия. Когато създаваме бизнес плана на някой предприемач или малък бизнес ние го правим кратък, ясен и разбираем. Това означава, че слагаме на масата написан план, който описва целия ви бизнес – вашите продукти и услуги, вашия пазар, вашата експертиза, вашите цели, плановете ви за растеж и какво ще ви е нужно, за да има успех всичко това. Естествено във вашата ситуация вие сте основната публика за вашия план и след като видите своя готов план на хартия ще сте повече от доволен, че сте го направили. Преките ползи от бизнес плана за вас са:

Ще можете да си осигурите необходимото финансиране. Ако искате да си помогнете в намирането на финансиране, банкерите и потенциалните инвеститори ще ви помолят да им покажете вашия бизнес план и особено вашите финансови прогнози, като доказателство, че сте сериозен в намеренията си да стартирате и развивате този бизнес.

Ще можете да създадете маркетингови материали, които работят. Вашият бизнес план заедно с описанието на продуктите и услугите ви в него, вашите целеви клиенти и ползите за тях, ще бъдат насоките за създаване на посланието към вашите клиенти, което наистина продава.

Ще комуникирате по-лесно със служители и партньори. Когато искате да назначите служители или да възложите някои задачи на външни изпълнители, вашият бизнес план ще е там, за да направите справка с това, което правите, с клиентите, които обслужвате и начина, по който управлявате бизнеса си.

Ползи от бизнес план за предприемачи

 • Създавате нещо подобно на договор със себе си, като в него заявявате какво възнамерявате да направите и как планирате да го направите.
 • Определяте ресурсите, които ще са ви необходими да започнете бизнеса си.
 • Вашите цели ще бъдат формални, официализирани и записани черно на бяло, а не просто мисли, които всеки ден се променят спрямо обстоятелствата.
 • Ще имате „пътната карта”, по която да ориентирате усилията си и да увеличите увереността си, двете най-важни неща при преследването на предприемаческа кариера.
 • Ще можете да отразите нуждите си от финансиране преди те да са се превърнали във финансови кризи.

Научете повече

 • Бизнес план за самостоятелни предприемачи. Характеристики на услугата – включва два етапа – проучване на осъществимостта на вашата идея и бизнес планиране на пазара и създаване на стойностно предложение, маркетингова стратегия и бюджет, оперативно планиране, човешки ресурси, дизайн на оперативен план, финансов модел и прогнозни отчети за парични потоци за вашата бизнес идея
 • Стратегическо управление.. Характеристики на услугата – включва система за стратегическо управление “балансирана  карта”, дългосрочни и средносрочни цели в областите финанси, маркетинг, клиенти и операции, планове за действие за изпълнение на стратегическите бизнес цели. 
 • Финансиране. Характеристики на услугата – включва различни дейности в зависимост от предпочитаните и възможни начини за финансиране като европейски програми и проекти, търговски банки и частни инвеститори. 
 • Бизнес план за самостоятелни предприемачи. Условия на плащане – на два етапа:
  1. Проучване на осъществимостта на бизнес идеята – цена 300 лв.
  2. Бизнес планиране – цена 750 лв.  
 • Управление за стартиращи фирми. – цени от 190 лв. на месец. Условия на плащане – месечен абонамент за период от 1-5 години.
 • Осигуряване на финансиране. – цени от 1% от полученото финансиране в зависимост от източника. Условия на плащане – при потвърждаване на финансирането.

Въпроси и отговори

Всеки бизнес трябва да има план, дори и най-малкият. Микро фирмите с един или двама човека често съхраняват плана си в главите на собствениците. Дори вие да сте единствения човек във фирмата ви, можете да получите много ползи от бизнес планирането. Процесът на планиране е много ценен и самото създаване на бизнес план е полезна техника за всеки предприемач.
Можете ли да работите без прогнози за продажбите и разходите? Само най-малките бизнеси съхраняват тези прогнози в главите на техните собственици, но дори и тогава е много по-лесно да използвате инструменти, които могат да ви представят всички числа, и чрез които можете да правите всички изчисления автоматично. Точно за това ще ви помогне нашият бизнес план.
Добрият анализ на пазара може да ви помогне да видите възможности, които не са така ясни на пръв поглед. Ние ще ви помогнем да разберете защо хората купуват от вас, какви техни нужди задоволявате и колко потенциални клиенти съществуват на тези пазари.
Ако имате намерението да се обърнете към банки или други институции за кредит, имайте предвид, че те ще изискат от вас информация за личното ви имущество, обезпечения и финансовото състояние на бизнеса ви. Някои банки ще искат да видят подробни месечни разчети за паричните потоци. Нито една банка не може да отпусне кредит въз основа само на бизнес плана, това би било незаконно, но всяка банка иска да види много добър план!
Трябва да се заемете много внимателно с вашия бизнес план, ако търсите инвеститори. Професионалните инвеститори ще искат планът ви да показва доказателства, а не само обещания. Ще искат да видят данни за пазара, за конкурентните предимства, за работата на мениджмънта до сега. Ще искат също да им покажете стабилни и всеобхватни финансови прогнози. Може и да сте чували за хора, които инвестират във фирми без бизнес план, но това са изключения и не е установеният метод!

Какво казват нашите клиенти

Нашите клиенти разбират ползата от бизнес планирането

Бизнесплан.бг ООД

Повече информация как можем да ви помогнем

17Dec

Бизнес съвети за фермери – Производителност

0 Comments
Как да подобрите своята работа? Нашият съвет към вас е да си задавате непрекъснато въпроси свързани с производителността и да... Read More →
19Nov

Интегрирано бизнес развитие

0 Comments
Интегрирано бизнес развитие За тези, които искат да планират интегрирано своето бизнес развитие и да предвидят повишаването на своята производителност... Read More →

Свържете се с нас

Разрешете вашия проблем

Ние ще ви направим безплатен анализ, за да разберете как можете да подобрите своята работа.
Свържете се с нас!

Back to Top